Ελληνικά

Τι μας λέει το χρώμα του κρασιού;

Τι μας λέει το χρώμα του κρασιού;

Ήξερες ότι πολλά λευκά κρασιά φτιάχνονται από κόκκινα σταφύλια; Θα φανταζόσουν ποτέ πως μέσω του χρώματος μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλά για τον τρόπο που παράχθηκε;
Γενικά, τι μας λέει το χρώμα του κρασιού;

Ας τα πάρουμε ένα ένα …

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Στην πραγματικότητα, ο μούστος όλων των ποικιλιών είναι λευκός. Η φλούδα του σταφυλιού μπορεί να είναι σκουρόχρωμη (ερυθρή) ή ανοιχτόχρωμη (λευκή) και είναι αυτή που θα καθορίσει το χρώμα του κρασιού που θα φτάσει στο ποτήρι σας. Η φλούδα του σταφυλιού περιέχει μια ομάδα χρωστικών οι οποίες απελευθερώνονται στο μούστο και τον κάνουν κόκκινο ή ροζέ. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πιείτε ένα λευκό κρασί που να έχει προέλθει από μια ερυθρή ποικιλία αν βγάλετε τις φλούδες από το μούστο. Συχνά, ακούμε ότι με τα κόκκινα σταφύλια μπορούμε να φτιάξουμε μόνο κόκκινο κρασί. Φυσικά, αυτό είναι λάθος και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ποικιλία Μοσχοφίλερο. Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας παρ’ όλο που είναι κόκκινα δημιουργούν ένα λαμπερό λευκό κρασί με πλούσια αρώματα.

ΕΙΔΟΣ 

Επομένως, η επαφή της φλούδας με το μούστο είναι αυτή που θα καθορίσει και το είδος του κρασιού που θα προκύψει. Όσο περισσότερο ένας οινοποιός αφήνει τις φλούδες των σταφυλιών σε επαφή με το χυμό κατά την οινοποίηση, τόσο πιο σκούρο και πιο έντονο χρώμα αποκτά το κρασί. Ταυτόχρονα, ανάλογα με το είδος της ποικιλίας αυξάνεται και η στυφάδα και με την πικράδα. Έτσι, πλέον οι οίνοι κατηγοριοποιούνται σε λευκούς, ροζέ και ερυθρούς.

The Color of Wine - A Visual Guide

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Εκτός λοιπόν, από το είδος του κρασιού μέσω του χρώματος μπορούμε να αντιληφθούμε και πολλά πράγματα για την ποιότητα του κρασιού που θα δοκιμάσουμε. Αρχικά, μπορούμε να αντιληφθούμε την ηλικία του κρασιού καθώς όσο παλαιώνει ένα κρασί, τόσο μεταβάλλεται το χρώμα του. Στους λευκούς οίνους με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα γίνεται ολοένα και πιο σκούρο καθώς από λαμπερά λεμονοπράσινα χρώματα καταλήγει σε χρυσό με καφέ ανταύγειες. Αντίθετα, στους ερυθρούς οίνους ξεκινάμε από λαμπερά πορφυρά και ρουμπινί χρώματα μέχρι να καταλήξουμε στα κεραμιδί και καφέ χρώματα. Ταυτόχρονα τα νεαρά κρασιά τείνουν να είναι διαφανή και λαμπερά, ενώ τα παλαιότερα κρασιά θα αρχίσουν να είναι θαμπά. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί από τις χρωματικές διακυμάνσεις που έχει το κρασί μέσα στο ποτήρι από το κέντρο του ως τα τοιχώματα του ποτηριού. Τέλος, καφέ χρώμα και θολή εμφάνιση σε λευκό ή ερυθρό οίνο σημαίνει οξείδωση (ή ξίδιασμα), δηλαδή το κρασί χάνει τα χαρακτηριστικά του και αποκτά μια όξινη γεύση και άρωμα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λευκού οίνου από ερυθρά σταφύλια, αποτελεί το μοσχοφίλερο. Δροσιστικό και φρέσκο, το μοσχοφίλερο σε καθηλώνει με τα πλούσια αρώματα του και το απαλό λευκό χρώμα του. Αρώματα  τριαντάφυλλου, γιασεμιού και εσπεριδοειδών κυριαρχούν και προσφέρουν χαλάρωση σε όποιον τα γεύεται. Ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε κάποιο λευκό κρέας ή ιδανικότερα μια μεσογειακή μακαρονάδα είναι το Μοσχοφίλερο του Οινοποιείου Γκίνη.
Εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα ροζέ αποτελεί το Παντοτινό Ροζέ Ξηρό με το λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, την ευχάριστη οξύτητα και τα φρέσκα φρουτένια αρώματα του να το ξεχωρίζουν σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Τέλος, εξίσου καλή επιλογή αποτελεί και το Ημίγλυκο Ροζέ του Οινοποιείου Γκίνη με τα έντονα λουλουδένια αρώματα και την μακρά επίγευση του να ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

 

Αλέξης Ι. Γκίνης
Οινολόγος

 

Share this post